Biserni niz Simfonike

Novoletni koncerti 2009 so bili lep uvod v za mnoge »recesijsko leto. Vsi nastopajoči smo skupaj z mnogimi vsakoletnimi sponzorji na šestih novoletnih koncertih dokazali, da je kultura najlepši in najveličastnejši most nad kriznimi brezni. Kultura spodbuja in vrača dostojanstvo, priča o zgodovini naroda, daje lepoto ter smisel staremu in novemu življenju.

Znova povsem razprodani koncerti, zadovoljni obrazi, dolgotrajni aplavzi, navdušene ovacije in vsakič po štirje dodatki po programskem delu koncertov so dokaz o zelo uspešnem delu.

Že petindvajset let v kulturi na Vrhniki in drugod neumorno delujeta zakonca Fabiani, Darinka in Marko. Njun izbor programa in solistov za novoletne koncerte 2009 priča, da sta znova z vso rahločutnostjo zadostila vsem okusom svojih poslušalcev.

V koncert nas je tradicionalno uvedel orkester Simfonika, ki ga vodi Marko Fabiani.

Instrumentalni skladbi J. Haydna, Ura, in P. I. Čajkovskega »Labodje jezero« sta bili nežen, vendar čustveno zelo obarvan uvod v zanimiv glasbeni večer. Dramatično in čudovito muzikalno nadaljevanje koncerta je pripadlo mlademu Vrhničanu, nadarjenemu solistu, baritonistu Klemenu Šiberlu v »ariji Germonta« iz opere »Traviata«, skladatelja G. Verdija, ob spremljavi Simfonike. Prvi del koncerta sta popestrila še pevska zbora Mavrica iz Vrhnike in Svoboda iz Šoštanja, ki ju vodita Darinka Fabiani in Anka Jazbec. Pesem »Božič po svetu«, skladatelja B. Chasa, je čaroben niz božičnih napevov raznih narodov sveta. Mogočno skladbo G. F. Handla »Aleluja« iz oratorija »Mesija«, ki časti skrivnost življenja, so zanosno in veličastno izvedli pevci obeh zborov ob orkestralni spremljavi.

Začetek drugega dela koncerta je bil obarvan z narodnimi motivi, in sicer s premierno izvedeno priredbo skladatelja Tomaža Habeta »Nikdar ne bom pozabil« v izvedbi vseh nastopajočih. Temperamentna ruska pesem »Oči čornije« v priredbi Janija Goloba in izvedbi vseh nastopajočih je bila nedvomno najbolj atraktivna točka drugega dela koncerta. K temu sta nedvomno pripomogla razkošen talent in lahkotnost petja nadarjenega baritonista Klemena Šiberla.

Koncert so popestrile tudi čudovite pesmi iz filma »Moje pesmi, moje sanje« ter nepozabna pesem Jožeta Privška »Silvestrski poljub«.

Efekten zaključek oziroma popolnost koncertu pa je dala temperamentna skladba K. Zellerja »Ptičar« v izvedbi obeh zborov in Simfonike.

Nekaj o našem solistu:

Mladega Klemena, krajana Vrhnike, je Marko Fabiani že nekaj let nagovarjal h glasbenemu sodelovanju, saj je Klemen nesporno izjemen pevski talent. Klemen si je s sodelovanjem na teh novoletnih koncertih na čudovit način odprl vrata na trnovi poti do uspeha. Gledalci so mu na vseh koncertih z gromkimi aplavzi in ovacijami izkazali globoko spoštovanje.

Posebej bi se radi zahvalili vsem, ki so omogočili te koncerte, tako Občini Vrhnika kot tudi vsem sponzorjem, gledalcem in izvajalcem, še posebej pa organizacijskemu odboru in vsem, ki so pri pripravi 21. novoletnega koncerta kakorkoli sodelovali in pripomogli k skupnemu uspehu.

Zahvaljujemo se tudi gospe Moniki Tavčar, ki je vse koncerte lepo in prijetno povezovala. Tako nas je spremljala tudi v Medvodah v novi športni dvorani na 6. dobrodelnem koncertu, na katerega nas je povabil organizator koncerta, Lions klub iz Škofje Loke. Izkupiček koncerta so namenili študentom in dijakom iz socialno ogroženih družin iz Škofje Loke in okolice.

Gostja večera je bila naša znana sopranistka Alenka Gotar, s katero smo se nastopajoči gledalcem predstavili z delnim programom iz novoletnih koncertov in v dodatku z obvezno evrovizijsko popevko »Cvet z juga«. Gorenjska publika nas je toplo in navdušeno sprejela.

Ob rob dobrodelnemu koncertu bi rad zapisal tudi sledeče: Klemen Šiberl je s svojim petjem navdušil več kakor 4000 poslušalcev. Njegov talent je nesporen. Študij solo petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu je zahteven in drag. Ker Klemen nima rednih prihodkov, srčno upam in mu želim, da po vzoru škofjeloškega Lions kluba pridobi podpornike oziroma mecene za finančno pomoč – štipendijo za dokončanje študija, ki mu bo omogočila, da s petjem osvoji publiko in koncertne odre v Sloveniji in tudi po svetu.

Zapisal: Vrhnika, 10. 02. 2009

RA-JA (kot objavljeno v Našem časopisu)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Naši bralci sporočajo: